MADRID - Het Spaanse olieconcern Repsol investeert de komende 4 jaar ruim 19 miljard euro in de ontwikkeling van olievelden. Dat bleek dinsdag uit de nieuwe strategie van het bedrijf.

Repsol verwacht de productie in de periode tot en met 2016 met 7 procent op te voeren tot het equivalent van 500.000 vaten olie per dag.

De nettowinst komt in 2016 naar verwachting bijna twee keer hoger uit dan het bedrag van 1,7 miljard euro dat vorig jaar, afgezien van het resultaat van het genationaliseerde dochterbedrijf YPF, overbleef.

Nationalisatie

Het Spaanse concern werd vorige maand geconfronteerd met de nationalisatie door de Argentijnse overheid van YPF. Repsol bezat de meerderheid van het Argentijnse olie- en gasbedrijf.

Het is nog niet duidelijk of Repsol wordt gecompenseerd voor het verlies van het bedrijf. Repsol schat de waarde van YPF zelf op 18 miljard dollar.

Olievelden

Repsol richt zich nu op olievelden in Rusland, de Verenigde Staten, Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen. Vorige week gaf het bedrijf nog aan samen met partners voor de kust van Brazilië een veld te hebben ontdekt dat zeker 1,2 miljard vaten olie kan opleveren.

Analisten stelden vraagtekens bij de groeistrategie van Repsol, die volgens hen vooral afhankelijk is van Brazilië. Zij wezen erop dat de marges op veel projecten zijn geslonken, waardoor het moeilijk zal zijn de winst op te voeren.

Aandeelhouders

Aandeelhouders van Repsol delen in ieder geval minder in de winst dan in de afgelopen jaren. Het Spaanse bedrijf keert de komende jaren 40 tot 55 procent van de winst uit als dividend. In de voorbije jaren was dat ruim 60 procent.