AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen speculeerden dinsdag dat de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen zal nemen om kwakkelende banken in de eurozone te helpen.

Geruchten daarover zorgden in de loop van de middag voor hogere koersen.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 295,27 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 1,3 procent tot 483,99 punten.

De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 1,2 respectievelijk 1,4 procent, terwijl de FTSE in Londen met een plus van 0,7 procent wat achterbleef.

Spanje

De financiële situatie in Spanje bleef een punt van zorg. De IBEX-index in Madrid kende een grillig verloop, waarbij de verliezen dan weer werden weggewerkt, dan weer opliepen. De index sloot met een verlies van 2,3 procent.

De noodlijdende bank Bankia zag 16,3 procent aan beurswaarde verdampen. Volgens persbureau Reuters zal de Spaanse regering het geld dat nodig is om de noodlijdende bank overeind te houden, waarschijnlijk ophalen via de uitgifte van nieuwe staatsleningen.

Maandag deden berichten de ronde dat Spanje Bankia wil steunen door de bank van staatsobligaties te voorzien. De obligaties zouden dan als onderpand kunnen dienen voor leningen bij de ECB, die daardoor een grotere rol zou krijgen bij de redding van het Spaanse bankwezen.

Staatsleningen

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen bleef tegen de 6,5 procent aanschurken. Dat is een niveau dat door economen als onhoudbaar wordt beschouwd. De kans dat Spanje in navolging van Griekenland, Ierland en Portugal noodsteun moet vragen, neemt daardoor toe.

In de AEX voerde staalbedrijf ArcelorMittal de boventoon met een winst van ruim 4 procent. Het aandeel kreeg een adviesverhoging van de Britse bank HSBC.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM volgde met een plus van 3,7 procent. De Franse krant La Tribune schreef dinsdag dat het bedrijf mogelijk tot 2014 of 2015 wacht om een meerderheidsbelang in Alitalia te nemen. Air France-KLM heeft de mogelijkheid zijn belang van 25 procent vanaf januari 2013 op te voeren.

PostNL

PostNL was de sterkste daler met een min van bijna 3 procent. Shell steeg 0,2 procent. Het olieconcern heeft het teerzandenproject Orion in de Canadese provincie Alberta te koop gezet.

In de MidKap ging textielbedrijf TenCate aan kop met een winst van 2,9 procent. Biotechbedrijf Pharming was de grootste daler met een verlies van 8,1 procent.

De euro was 1,2478 dollar waard, tegen 1,2540 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 90,60 dollar per vat en Brentolie daalde 0,8 procent tot 106,30 dollar per vat.