AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten beleefden maandag een zeer rustige handelsdag.

De belangrijkste graadmeters kwamen nauwelijks van hun plaats. Hernieuwde hoop op een gunstige verkiezingsuitslag in Griekenland, dat daarmee wellicht voor de eurozone behouden kan blijven, kon worden afgestreept tegen aanhoudende zorgen over de Spaanse banken.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam eindigde op 292,76 punten, exact dezelfde slotstand als vrijdag. De MidKap steeg 0,4 procent tot 477,93 punten. De hoofdgraadmeter in Londen steeg 0,1 procent, terwijl die in Frankfurt en Parijs daalden met respectievelijk 0,3 en 0,2 procent.

De handelsvolumes waren laag doordat veel handelaren genoten van een lang pinksterweekeinde. Bovendien waren de Amerikaanse effectenbeurzen maandag gesloten in verband met Memorial Day.

Athene

In Athene steeg de beurs wel met ruim 6 procent. De Griekse conservatieven staan in de peilingen voor op de radicaal-linkse partij Syriza, die fel tegen bezuinigingen is. De conservatieve Nieuwe Democratie is voor de euro en verdedigt de bezuinigingen. Griekenland houdt op 17 juni cruciale parlementsverkiezingen, die grotendeels bepalen of het land in de eurozone kan blijven.

De hoofdgraadmeter in Madrid daalde daarentegen meer dan 2 procent. Bankia ging ruim 13 procent onderuit. De in moeilijkheden geraakte Spaanse bank heeft de regering vrijdag om een kapitaalinjectie van 19 miljard euro gevraagd. Of die er komt en in welke vorm, is echter nog niet duidelijk.

Steunoperatie

Beleggers maken zich zorgen over de onzekerheid rond de steunoperatie, en de gevolgen daarvan voor Spanje op de kapitaalmarkt. De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen steeg tot 6,5 procent, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Veel economen beschouwen een renteniveau boven de 6 procent als onhoudbaar op de langere termijn.

De euro was 1,2540 dollar waard, tegen 1,2520 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 91,13 dollar per vat en ook Brentolie werd 0,3 procent duurder op 107,17 dollar per vat.