MOSKOU - De Russische oligarch en miljardair Mikhail Fridman treedt af als topman van het Russisch-Britse olieconcern TNK-BP. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Fridman is met twee andere Russische miljardairs voor de helft eigenaar van TNK-BP. Het Britse oliebedrijf BP bezit de andere helft. Het aftreden van Fridman gaat binnen 30 dagen in.

Zijn Russische zakenpartners German Khan en Viktor Vekselberg blijven wel bestuurlijke functies uitoefenen bij TNK-BP.

Gespannen voet 

De miljardairs en BP staan op gespannen voet. Zo wilde BP vorig jaar een samenwerking aangaan met het Russische olieconcern Rosneft, maar daar staken de miljardairs een stokje voor. Ook spanden ze een rechtszaak aan tegen het Britse olieconcern.

Volgens de miljardairs heeft BP het contract geschonden, omdat het bedrijf alleen via TNK-BP zaken zou mogen doen in Rusland.

 Ceremonieel

BP liet weten dat Fridman heeft laten weten om persoonlijke redenen op te stappen. Volgens het oliebedrijf zal zijn vertrek geen gevolgen hebben voor de gang van zaken bij TNK-BP, omdat de functie van Fridman vooral ''ceremonieel'' was.

Bronnen meldden aan Reuters echter dat het vertrek van Fridman te maken heeft met een verdere verslechtering van de relatie tussen de miljardairs en BP.