AMSTERDAM - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase gaat zichzelf strenger controleren op de risico’s die het loopt bij de handel in financiële producten. Om te beginnen neemt het bestuur zelf plaats in de ‘risicobeleidscommissie’, die overenthousiaste gokkers binnen de bank moet beteugelen.

Dat schrijft de Wall Street Journal zaterdag op basis van bronnen rond de bank. Als gegadigden voor de functie vallen de namen van bestuursleden Timothy Flynn en James Bell, waarbij Flynn, nog niet lang geleden topman van KPMG, de hoogste ogen gooit.

Twee weken geleden rapporteerde JPMorgan Chase een verlies van 2 miljard dollar als gevolg van ongelukkig gokken op derivaten. Dat gebeurde onder meer door een werknemer die als bijnaam de 'Londense walvis' heeft meegekregen, vanwege de enorme bedragen die hij inzette.

Aandeelhouders reageerden zeer negatief op op de verliezen en twijfelden aan de kwaliteit van de risicobeheersing van de bank en de mate waarin het bestuur van de grootste bank van Amerika nog grip had op het drieste gedrag zijn medewerkers.

Rook

In twee weken tijd daalde het aandeel JPMorgan Chase dan ook 18 procent, waarmee 27 miljard van de marktwaarde in rook opging.

De huidige leden van de risicobeleidscommissie zijn James Crown, topman bij investeringsbedrijf Henry Crown & Co, David Cote, directeur bij Honeywell en Ellen Futter, voorzitter van het American Museum of Natural History. Volgens de Financial Times zal Futter plaats moeten maken voor een van de twee bestuursleden van JPMorgan Chase.

Staatssteun

In 2008 ontving JPMorgan Chase 25 miljard dollar aan staatssteun om zich door de economische crisis heen te slaan.

President Obama greep de door de bank gerapporteerde gokverliezen vorige week aan om opnieuw te pleiten voor hervormingen in de financiële sector.