AMSTERDAM – Europa’s een na grootste private fonds Amundi verkoopt een groot deel van zijn euro’s. Zo meldt de Financial Times vrijdag.

Veel fondsen vrezen het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone en de daarop volgende dalende waarde van de euro.

Volgens Amundi, dat geld beheert voor Europa’s grootste pensioenfondsen en bedrijven, wordt het risico dat de crisis overslaat naar Spanje en Italië steeds groter. Volgens het fonds komt dit doordat politici niet zijn geslaagd in het geruststellen van beleggers.

Zwakke euro

’’Wij geloven wel dat een zwakke euro goed zal zijn voor de EU’’, zegt Eric Brard van Amundi. Brard laat weten dat het fonds niet verwacht dat Griekenland de eurozone zal verlaten. Hij voegt daar wel aan toe dat het risico van een Grexit de afgelopen weken sterk is toegenomen.

Ook Threadneedle Investments uit Groot-britannië bracht zijn investeringen in de euro flink terug.

Merk Investments uit de Verenigde Staten bracht het aantal euro’s al eerder terug. ‘’We hebben onze laatste euro 14 mei verkocht’’, zegt hoofd van Merk Investments, Axel Merk.

Griekenland

Andere grote fondsen vrezen ook het mogelijke vertrek van Griekenland en de gevolgen daarvan. Hermes Fund Managers laat weten hun investeringen in de euro tot vlakbij de nul te hebben gebracht. ‘’De politieke leiders zijn er niet in geslaagd de markt te overtuigen.’’

Verschillende zakenbanken zeggen dat ook bedrijven en pensioenfondsen hun euro’s de laatste dagen proberen te verkopen.