AMSTERDAM - De rente op veel Europese staatsobligaties ging vrijdag opnieuw omlaag. Beleggers leken op zoek naar schuldpapier dat meer oplevert dan de nauwelijks renderende Duitse obligaties.

De Franse rente daalde daarbij tot het laagste niveau sinds de invoering van de euro. De Spaanse en Italiaanse rentes liepen in de middaghandel echter weer op.

Beleggers reageerden vrijdagochtend onder meer op opmerkingen van de Italiaanse premier Mario Monti. Die zei donderdagavond op de Italiaanse televisie dat de meerderheid van de Europese leiders voor de invoering van euro-obligaties is en dat Italië ook Duitsland kan overtuigen van het nut van die gezamenlijke leningen.

Monti gaf verder aan dat hij ervan overtuigd is dat Griekenland binnen de eurozone blijft.

Analisten schreven de daling echter vooral toe aan opportunisme. ''De basis blijft wankel, de boel kan zo weer omslaan'', zei een strateeg van de Duitse DZ Bank tegen persbureau Reuters. ''De markt drijft op politiek nieuws, dat betekent dat de situatie erg kwetsbaar blijft.''

Franse obligaties

Vooral de daling van het rendement op Franse obligaties viel op.

De rente op 10-jarige Franse staatsleningen zakte tot 2,5 procent, tegen 2,6 procent op donderdag. Maandag stond het rendement op de Franse leningen nog op 2,9 procent.

Rentedaling

Spaanse en Italiaanse obligaties waren vrijdagochtend ook in trek. Het grootste deel van de rentedaling werd in de middaghandel echter weer ongedaan gemaakt. Na een dieptepunt van 6 procent in de ochtendhandel stond de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen rond 14.15 uur op ruim 6,2 procent.

De Italiaanse rente stond met 5,7 procent weer op het niveau van donderdag, na eerder vrijdagochtend te zijn gedaald.

De Nederlandse rente daalde licht, tot 1,81 procent.

Duitse obligaties

De Duitse rente steeg vrijdag iets, maar bleef met 1,39 procent bijzonder laag. Beleggers zien de Duitse obligaties als een veilige haven in de schuldencrisis. Daardoor is de rente op die schuldpapieren de afgelopen jaren stevig gedaald.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een lagere rente duidt op een hogere waarde en een toename van het vertrouwen van beleggers in de betreffende staatsleningen.