AMSTERDAM - Op de aandelenbeurs in Madrid is de handel in de noodlijdende bank Bankia vrijdagochtend opgeschort.

Spaanse media berichtten dat de bank, die voor een groot deel al in staatshanden is, tussen de 15 en 20 miljard euro aan extra hulp nodig heeft om niet kopje onder te gaan. Eerder zei de Spaanse minister van Economische Zaken dat de redding van Bankia 9 miljard euro zou kosten.

Bankia had zelf om de opschorting van de handel gevraagd, omdat er ''geen precieze getallen'' voorhanden waren in aanloop naar de vergadering waarbij het bestuur beslissingen moet nemen over het aantrekken van nieuw kapitaal. De bestuursvergadering vindt later op vrijdag plaats.

Overheid

Eerder deze maand nam de Spaanse overheid al een belang van 45 procent in Bankia. De bank dreigde failliet te gaan als gevolg van zijn sterke blootstelling aan de Spaanse vastgoedsector. Daarop haalden klanten echter in een dag tijd meer dan een miljard euro van de bank.

De extra steun die de bank nu nog zou krijgen, is inclusief ruim 7 miljard euro die de bank opzij moet zetten om de slechte leningen aan de vastgoedbranche te dekken. Daarnaast zal Bankia bijna 2 miljard moeten gebruiken om het eigen kapitaal te verhogen.

Fuseren

De regering in Spanje is daarnaast van plan om de banken Bankia, Catalunya Banc en Novagalicia Banco te laten fuseren. Deze drie banken bij elkaar zouden de grootste staatsgecontroleerde bank van het land moeten gaan vormen.

Samen zouden de banken een totaal aan activa ter waarde van 455 miljard euro omvatten, laat de Spaanse krant El Mundo vrijdag weten.

Luis de Guindos, Spaanse minister van financiën, overweegt de fusie om de waarde van de staatsinvesteringen in banken te beschermen en om te voorkomen dat Catalunya Banc en Novagalicia Banco tegen een te lage prijs verkocht worden.