AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag na een grillige handelssessie overwegend hoger gesloten.

De aanhoudende onzekerheid over de gevolgen van een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone bleef beleggers hoofdbrekens bezorgen.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index uiteindelijk 0,2 procent hoger op 292,76 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 475,91 punten. De hoofdgraadmeter in Londen sloot op vrijwel hetzelfde niveau als donderdag, terwijl die in Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,4 en 0,3 procent stegen.

Duitsland

De handel kreeg steun van meevallende cijfers over het consumentenvertrouwen in zowel Duitsland als de Verenigde Staten. Toch waren het juist de defensieve fondsen, bedrijven die beter bestand worden geacht tegen economisch mindere tijden, die de grootste koerswinsten boekten.

Zo waren supermarktconcern Ahold en bierbrouwer Heineken bovenin de AEX terug te vinden met winsten van respectievelijk 2 en 1,7 procent. Alleen navigatiebedrijf TomTom deed het met een plus van 4,4 procent nog beter, zonder dat daar een directe aanleiding voor aan te wijzen was.

Air France-KLM

Verder viel Air France-KLM in positieve zin op. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep maakte donderdag nabeurs de eerste details bekend van een forse herstructurering, die vooralsnog met name de Franse tak Air France treft.

De ingrepen moeten het bedrijf uit de rode cijfers helpen. Het aandeel won 1 procent.

Bankia

In Madrid werd de handel in de noodlijdende bank Bankia opgeschort. Spaanse media berichtten dat de bank, die voor een groot deel al in staatshanden is, zo'n 20 miljard euro aan extra hulp nodig heeft om niet kopje onder te gaan. Eerder werd gemeld dat de redding van Bankia 9 miljard euro zou kosten.

De euro stond opnieuw onder druk en was 1,2520 dollar waard, tegen 1,2580 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 90,97 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 106,95 dollar per vat.