AMSTERDAM – Nederlandse beleggers zijn de dupe geworden van de problemen rond de beursgang van Facebook die afgelopen vrijdag ontstonden. Dat meldt NRC donderdag.

Een woordvoerder van Beleggingsbank BinckBank laat aan de krant weten dat vrijdag 500 beleggers orders voor aandelen van Facebook hebben geplaatst.

Naast BinckBank hebben klanten bij ABN Amro waarschijnlijk ook geld verloren.

Vrijdag waren er technische problemen bij de technologiebeurs Nasdaq waardoor klanten de aandelen maandag pas kregen toegewezen. De koers van de aandelen was op dat moment echter al sterk gedaald. Daardoor kregen veel beleggers aandelen voor een veel hogere prijs dan ze in eerste instantie zouden moeten betalen.

Schade

Hoe groot de schade precies is voor beleggers is niet duidelijk. Bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn inmiddels veel klachten binnengekomen.

Ongeveer 100 klanten van BinckBank hebben hun aandelen maandag meteen weer verkocht.

Onderzoek

De Amerikaanse toezichthouders maakten begin deze week bekend dat er onderzoek komt naar de rol van de banken. Zij zouden vlak voor de beursgang van Facebook negatieve informatie over het bedrijf onder beleggers hebben verspreid.

Meteen na de introductie van Facebook op de beurs steeg het aandeel licht tot 45 dollar. De koers stond in de donderdagnamiddag op 32 dollar en 37 cent.