NEW YORK - De beurzen op Wall Street toonden donderdag een wisselend beeld. Op een overwegend negatieve handelsdag werden de meeste verliezen op de valreep weggewerkt.

Waarschuwende woorden van internetbedrjf NetApp over de gevolgen van de Europese crisis hielden technologiegraadmeter Nasdaq wel in het rood.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde met een winst van 0,3 procent op 12.529,75 punten. De brede S&P 500 won 0,1 procent tot 1320,68 punten. De Nasdaq eindigde 0,4 procent in de min op 2839,38 punten.

De technologiebeurs werd sterk gedrukt door NetApp, dat een koersval van ruim 12 procent moest incasseren. Het bedrijf dat digitale opslagruimte biedt, gaf woensdag nabeurs aan dat de economische problemen in Europa zorgen voor een tegenvallende omzet. De waarschuwing van NetApp zette ook andere technologiebedrijven op verlies.

Hewlett-Packard ontsprong de dans. Het computerbedrijf voerde de Dow Jones aan met een winst van ruim 3 procent, dankzij sterke kwartaalresultaten. HP kondigde woensdag nabeurs ook aan in de komende 3 jaar 27.000 banen te schrappen. Dat is 8 procent van het totale personeelsbestand.

Aandelen van luchtvaartmaatschappijen weerstonden een stijging van de olieprijs, dankzij een positief rapport over de sector van de analisten van JPMorgan Chase. De koers van US Airways steeg ruim 10 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom met 1,2 procent tot 90,94 dollar.

De graadmeters stonden het grootste deel van de dag op verlies door tegenvallende cijfers over de Europese en Amerikaanse economie. Een uur voor opening van de handel kregen beleggers tegenvallende berichten over de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten. Die namen in april aanzienlijk minder sterk toe dan verwacht. Dit woog zwaarder dan de, al verwachte, minieme daling van de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering afgelopen week.

De euro zakte tot 1,2535 dollar, tegen 1,2580 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen eerder op de dag. De Europese munt bereikte donderdagavond met 1,2514 dollar tussentijds het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 6 juli 2010.