LUXEMBURG - Betaalpassenbedrijf Mastercard heeft bakzeil gehaald in een rechtszaak over de tarieven. Het bedrijf hanteerde jarenlang een minimumbedrag voor bepaalde grensoverschrijdende transactiekosten die door de winkeliers moesten worden betaald aan banken. 

Europees commissaris Neelie Kroes, destijds verantwoordelijk voor concurrentie, heeft afspraken daarover terecht verboden in 2007, oordeelde het Europese Hof van Justitie donderdag.

Onder meer Platform Detailhandel had indertijd geklaagd over de hoge kosten die creditcardbedrijven berekenden aan winkeliers.

Het Amerikaanse bedrijf had bij het EU-Hof aangevoerd dat het minimumbedrag nodig is voor het functioneren van Mastercard. Zonder de afspraken zouden veel banken geen kaarten van Mastercard of Maestro meer willen uitgeven.

Bovendien zou het systeem bijdragen aan de technische en economische vooruitgang.

Alle argumenten werd door de Europese rechters verworpen. Het minimumtarief was volgens hen niet nodig en beperkte de prijsconcurrentie. ''Dit is een goede dag voor de bezitters van creditcards en bankpassen'', reageerde een woordvoerder van de Europese Commissie op het arrest.

Mastercard, die de zaak had aangespannen met enkele banken, kan nog in hoger beroep.