AMSTERDAM - Philips levert de verlichting in het merendeel van de stadions die gebruikt worden tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne.

Dat maakte het elektronicaconcern donderdag bekend. In Polen worden de speelvelden in Lviv, Poznan en Wroclaw voorzien van stadionverlichting van Philips, en in Oekraïne die in Kiev, Donetsk en Charkov.

Daarmee verzorgt het Nederlandse bedrijf, dat als sinds de jaren vijftig verlichting levert bij grote sportevenementen, de lampen in zes van de acht stadions.

Televisiekijkers willen wedstrijden steeds scherper en gedetailleerder in beeld gebracht zien.

Daardoor worden ook aan de veldverlichting van stadions steeds hogere eisen gesteld, aldus Erdem Soyal, manager bij het Philips-onderdeel Arena Solutions, dat zich bezighoudt met stadionverlichting.

Hoeveelheid licht

Zo is de hoeveelheid licht die nodig is op het veld het afgelopen decennium met circa de helft toegenomen. ''Bij het EK van twaalf jaar geleden was een verlichtingssterkte van 1400 lux genoeg, nu is de standaard meer dan 2000 lux'', vertelt Soyal.

''Spelers, scheidsrechters en toeschouwers in het stadion mogen daar geen last van hebben. Dat is voor ons de uitdaging.''

Veldverlichting

Voor de veldverlichting worden nu nog zogeheten HID-lampen gebruikt. Dat zijn lampen die licht genereren door de verhitting van gas met behulp van stroom.

Maar net als bij andere lichttoepassingen hebben volgens Soyal ook hier energiezuinigere ledlampen de toekomst.