DEN HAAG - Shell heeft met zijn overnamebod op de Cove Energy nauwelijks interesse weten te wekken bij de aandeelhouders van de Britse bodemonderzoeker. Donderdag bleek na het sluiten van de eerste aanmeldingstermijn dat slechts 4,83 procent van de aandelen Cove werd toegezegd.

Begin mei maakte Shell bekend dat de aandeelhouders tot 23 mei hun stukken konden aanmelden. Destijds had de top van Cove zich al achter het bod geschaard en toegezegd dat zij hun aandelen, een gezamenlijk belang van circa 4,38 procent, aan Shell zouden verkopen.

Het olieconcern verhoogde op 2 mei zijn bod van 195 pence per aandeel naar 220 pence per aandeel, waarmee het oorspronkelijke bod van tegenstrever PTTEP uit Thailand werd geëvenaard.

Woensdag verhoogde PTTEP zijn bod naar 240 pence per aandeel ofwel 1,2 miljard pond in totaal. Shell zei donderdag kennis te hebben genomen van de stap van PTTEP en zich te beraden op de volgende stap.

Aanmeldingstermijn

Het Brits-Nederlandse concern opent een tweede aanmeldingstermijn, die loopt tot 13 juni. Een verdere verhoging van het eigen bod bleef vooralsnog uit.

Het aandeel Cove Energy sloot woensdag op de Londense beurs op 250 pence. Dat geeft aan dat beleggers verwachten dat Shell met een hoger bod zal komen in reactie op de verhoging van PTTEP.

Hedgefondsen

Ingewijden stelden tegenover persbureau Reuters dat circa 70 procent van de aandelen Cove in handen is van hedgefondsen. Die zullen proberen zoveel mogelijk geld te verdienen aan de overnamestrijd.

Shell heeft in zekere zin een streepje voor op PTTEP. Mozambique, waar Cove zijn voornaamste gasprojecten heeft, gaf eerdere deze maand goedkeuring voor de overname. Dat groene licht zal ook PTTEP moeten krijgen wil het Cove kunnen inlijven.