AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met overtuigende winsten gesloten. Koopjesjagers pakten hun kans op een dag met relatief weinig handel.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1 procent hoger op 292,08 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 0,8 procent tot 475,58 punten. In Frankfurt won de DAX 0,5 procent. In Parijs en Londen klommen de belangrijkste beurzen 1,2 en 1,6 procent.

Woensdag zetten de zorgen over de Europese economie de beurzen nog ruim 2 procent in de min. Beleggers grepen die neergang donderdag aan om zwaar geraakte aandelen op te pikken.

Gereserveerd

De stemming bleef echter gereserveerd, aangezien het Europese economische topoverleg van de voorgaande dag zoals verwacht geen concrete maatregelen opleverde. Daarnaast vielen diverse economische cijfers tegen.

Zo bleek uit een eerste graadmeter dat de Europese economie deze maand nog verder is weggezakt, doordat ook grote economieën als Frankrijk en Duitsland niet meer in staat zijn de achteruitgang in de zuidelijke landen te compenseren.

De Duitse industrie kromp in mei in het sterkste tempo van de afgelopen 3 jaar. Duitse ondernemers werden daarbij voor het eerst sinds oktober somberder over de economie.

TomTom

In de AEX stonden staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam samen met navigatiebedrijf TomTom bovenaan met winsten van circa 3 procent. Ook ING deed het goed met een plus van ruim 2 procent. Philips en KPN waren de enige fondsen in het rood, met verliezen van ongeveer 1 procent.

In de Midkap won bank en verzekeraar SNS Reaal ruim 2 procent. Die winst paste in het positieve beeld van de financiële sector op de Europese beurzen. In Parijs wonnen Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas ongeveer 2 procent. In Frankfurt klom Deutsche Bank bijna 1 procent.

Euro

De euro was dondermiddag met 1,2580 dollar evenveel waard als aan het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,3 procent tot 91,10 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 106,60 dollar per vat.