NEW YORK - De beurzen in New York zijn woensdag vrijwel vlak gesloten en poetsten daarmee de verliezen van eerder op de dag weg.

Beleggers keken vooral naar de ontwikkelingen in Europa. Slechte cijfers van Dell zorgden voor terughoudendheid, maar Apple en Facebook boden steun.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde 6,66 punten (0,1 procent) lager op 12.496,15 punten. De S&P 500 steeg 2,23 punten (0,2 procent) tot 1318,86 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 11,04 punten (0,4 procent) tot 2850,12 punten.

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie zijn woensdagavond bijeengekomen in Brussel voor een informeel overleg over de schuldencrisis en om te praten over groeimaatregelen.

EU-president Herman Van Rompuy waarschuwde echter dat er geen concrete besluiten zullen worden genomen. Het informele overleg is een voorbereiding voor de echte EU-top die voor eind juni staat gepland.

Grieks vertrek

De zorgen over een Grieks vertrek uit de euro namen verder toe. Volgens persbureau Reuters hebben topambtenaren van de eurozone afgesproken dat elke lidstaat van de muntunie zich afzonderlijk moet voorbereiden op een Griekse exit. Volgens een verklaring van Athene klopt dat bericht echter niet.

De banken op Wall Street wisten hun verliezen van eerder opmerkelijk weg te werken. JPMorgan Chase en Goldman Sachs stegen tot 0,7 procent, Citigroup won 0,9 procent en Morgan Stanley ging 0,5 procent omhoog. Bank of America klom 2,7 procent.

Dell

Dell dook 17 procent omlaag. De Amerikaanse computermaker boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet en winst dan verwacht. Ook vielen de vooruitzichten voor het lopende kwartaal tegen. Concurrent Hewlett-Packard (HP) zakte 3,2 procent. HP schrapt 27.000 banen. Apple won 2,4 procent.

De verkopen van nieuwe huizen in de Verenigde Staten kwamen in april hoger uit dan verwacht. Dit cijfer bood amper steun aan de handel. Huizenbouwer Toll Brothers kwam met een beter dan verwacht winstcijfer naar buiten en steeg 2,6 procent.

Facebook won 3,2 procent tot 32 dollar. Daarmee werd iets van de zware verliezen van eerder deze week goedgemaakt. Het aandeel werd vrijdag voor 38 dollar naar de beurs gebracht.

Rechter

Woensdag werd gemeld dat een groep beleggers de banken die de beursgang van Facebook hebben begeleid voor de rechter sleept. De banken, waaronder Morgan Stanley, zouden in de aanloop naar de beursgang hebben verzwegen dat analisten hun groeiprognoses voor het internetbedrijf hadden verlaagd.

Ook Facebooktopman Mark Zuckerberg is aangeklaagd. Facebook ontkent en vecht de aanklacht aan.

Euro

De euro bleef onder druk door de Griekse onzekerheid. De eenheidsmunt was 1,2591 dollar waard, het laagste niveau sinds de zomer van 2010. De euro stond op 1,2581 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Aan het begin van deze maand werd de euro nog voor circa 1,32 dollar verhandeld.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,5 procent tot 90,44 dollar per vat. Brentolie zakte 2 procent in prijs.