LONDEN - De Britse warenhuisketen Marks & Spencer heeft de nettowinst het afgelopen jaar met 19 procent zien dalen tot 513 miljoen pond (635 miljoen euro). Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers.

De omzet van de groep met honderden winkels in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten steeg in het gebroken boekjaar dat liep tot eind maart, met 2 procent tot 9,93 miljard pond.

''Marks & Spencer heeft met een omzetgroei van 2 procent en een gelijkblijvend marktaandeel goed gepresteerd'', constateert de Nederlandse topman Marc Bolland in een toelichting.

Door de ''uitdagende economische omstandigheden'' stelt het 128 jaar oude detailhandelsconcern zijn omzetgroei wel naar beneden bij naar 1,1 miljard pond tot 1,7 miljard pond over een periode van 3 jaar tot en met 2013.

Eerder ging Marks & Spencer uit van een omzetgroei tussen de 1,5 miljard en 2,5 miljard pond.

''Onze strategie om M & S om te vormen tot een toonaangevende internationale retailer blijft ongewijzigd, wat is bevestigd door de omzetgroei in het afgelopen jaar'', stelde Bolland. ''Tegen het einde van dit jaar doen we zaken via 10 websites en openen we jaarlijks zo'n 100 winkels wereldwijd'', voegde hij eraan toe.