AMSTERDAM - Positieve cijfers over de Amerikaanse economie gaven dinsdag in de laatste handelsuren nog extra steun aan de toch al positief gestemde Europese beurzen.

Beleggers keken uit naar de informele top van Europese leiders op woensdag en hoopten dat daar nieuwe groeimaatregelen zouden worden afgesproken.

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,9 procent hoger op 295,95 punten. De MidKap-index ging 3 procent vooruit tot 487,08 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten tot 1,9 procent hoger.

De winsten liepen tegen het einde van de handel nog op nadat bekend werd dat in de Verenigde Staten de verkoop van bestaande woningen in april iets hoger was uitgekomen dan verwacht. Ook bleek het aantal gedwongen huizenverkopen te zijn gedaald.

EU-leiders

Voor de Europese problemen komen de leiders van de EU-landen woensdag bijeen in Brussel om te praten over het stimuleren van economische groei. De Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, heeft er vertrouwen in dat Parijs en Berlijn compromissen zullen bereiken over enkele Franse voorstellen om de groei in Europa aan te jagen.

Zo is Frankrijk een voorstander van het invoeren van zogenoemde euro-obligaties, een plan waar Duitsland faliekant tegen is.

OESO

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) riep Europa op grotere stappen te zetten om een verdere escalatie van de schuldencrisis te voorkomen. De gezamenlijke uitgifte van obligaties en nieuwe ingrepen door de Europese Centrale Bank (ECB) kunnen volgens de OESO noodzakelijk zijn om de onrust te beteugelen.

In Londen klom Marks & Spencer 1,7 procent. Het Britse detailhandelsconcern zag de winst in het gebroken boekjaar 2011/2012 voor het eerst in 3 jaar afnemen. Het resultaat viel wel hoger uit dan analisten hadden verwacht. Vodafone won 4,2 procent, ondanks dat het Britse telecomconcern zijn omzetverwachting voor de middellange termijn verlaagde.

PostNL

In de AEX voerde postbezorger PostNL de stijgers aan met een winst van ruim 12 procent. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een klacht van postbedrijf Sandd tegen marktleider PostNL over concurrentievervalsing afgewezen. Wolters Kluwer, Unilever en Ahold waren de sterkste dalers met minnen tot 0,4 procent.

Bank en verzekeraar ING won 7,2 procent. KB Financial Group uit Zuid-Korea heeft volgens topman Euh Yoon-dae een bod ingediend op de levensverzekeringsactiviteiten van ING in het land.

Olie

De euro was kort na het sluiten van de beurzen 1,2746 dollar waard, tegen 1,2766 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.

Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 92,08 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 108,84 dollar per vat.