SYDNEY - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas gaat de verlieslijdende internationale vluchttak loskoppelen van de binnenlandse. 

Dat heeft de maatschappij dinsdag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat de twee onderdelen vanaf juli ieder voor hun eigen bedrijfsvoering gaan zorgen.

Zo krijgt elk onderdeel een topman en worden ook de financiële resultaten los naar buiten gebracht. Het bedrijf heeft Simon Hickey benoemd als topman van Qantas International. De topman voor de nationale luchtvaarder wordt Lyell Strambi.

De aanpassing is onderdeel van herstructureringsplannen. Die zijn nodig, omdat het bedrijf in zwaar weer verkeert.

Zo daalde de nettowinst in de eerste helft van het gebroken boekjaar, dat in december afliep, met 83 procent. Maandag maakte het bedrijf al bekend 500 banen te schrappen.

Analisten gaan er niet van uit dat Qantas aanstuurt op een verkoop van zijn internationale activiteiten. Zij vermoeden eerder dat het bedrijf zo aan de vakbonden en de regering wil laten zien hoe moeilijk de zaken bij de internationale divisie gaan, en dat harde ingrepen echt noodzakelijk zijn.

Stakingen

Het personeel van Qantas verzet zich hevig tegen de hervormingsplannen van het management.

Met name vorig jaar volgden stakingen elkaar in snel tempo op. In oktober hield topman Alan Joyce een weekeinde lang alle vliegtuigen aan de grond om de stakende werknemers onder druk te zetten.