AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen veerden maandag op nadat vorige week de laagste niveaus in 5 maanden werden bereikt.

Koopjesjagers stortten zich op aandelen die in voorgaande handelssessies werden afgestraft in de hoop dat veel van de onzekerheid rond Griekenland nu in de koersen is verwerkt. Maar de echte overtuiging leek nog te ontbreken.

De AEX-index, die vorige week 3,1 procent verloor, sloot met een winst van 0,6 procent op 290,54 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 1,4 procent tot 473,13 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,6 en 1 procent.

G8

De leiders van de G8 lieten afgelopen weekeinde weten te streven naar een ,,sterke'' eurozone waarvan ook Griekenland deel uitmaakt. Ze benadrukten daarbij het belang van economische groei en gezonde overheidsbegrotingen. Overeenstemming over de manier waarop de doelen moeten worden gehaald, werd echter niet bereikt.

Bodemonderzoeker Fugro (plus 4,1 procent) was de sterkste stijger in de AEX. Het bedrijf liet vrijdag nabeurs weten over de eerste helft van dit jaar een nettowinst te verwachten van 115 miljoen euro. In de eerste helft van 2010 bleef onder de streep ruim 100 miljoen euro over.

Nomura

Het Japanse effectenhuis Nomura wees enkele aandelen aan die na de koersverliezen van vorige week aantrekkelijk geprijsd zijn. Het gaat vooral om bedrijven die ook veel omzet halen buiten de eurozone. Daartoe behoren onder meer Philips (plus 2,4 procent), Unilever (onveranderd) en AkzoNobel (plus 1,8 procent).

Air France-KLM daalde 1,3 procent. Volgens de Franse krant Le Figaro wil de luchtvaartcombinatie tot 2015 in totaal 5000 banen schrappen. Een woordvoerder verklaarde echter dat er op dit moment helemaal geen onderhandelingen zijn over mogelijke ontslagen.

In Dublin leverde Ryanair 3,3 procent in. De Ierse luchtvaartmaatschappij realiseerde in het afgelopen boekjaar 2011/2012 meer winst dan verwacht. Ryanair waarschuwde echter dat de economische crisis dit jaar een negatief effect zal hebben op de prestaties.

Renault

In Parijs stond de Franse automaker Renault in de belangstelling na een positief analistenrapport van UBS. Het aandeel steeg 4,7 procent. Total steeg 0,2 procent. Het olieconcern bevestigde dat het gaslek op het Elginplatform in de Noordzee is gedicht.

Barclays klom in Londen 2,2 procent. De Britse bank wil zijn belang in de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock verkopen. Barclays heeft een belang van 19,6 procent opgebouwd in BlackRock. Dat is nu circa 6,1 miljard dollar waard.

De euro was 1,2766 dollar waard, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 92,15 dollar per vat en Brentolie werd 1 procent duurder op 108,16 dollar per vat.