AMSTERDAM - De beurshandel staat ook deze week voor een groot deel in het teken van de Europese schuldencrisis.

De onzekerheid over de toekomst van Griekenland en de zwakke ontwikkeling van de Europese economie stellen het vertrouwen van beleggers in de muntunie zwaar op de proef. Donderdag wordt een eerste blik geworpen op de economische ontwikkelingen in mei.

Afgelopen week beleefden de Europese beurzen hun slechtste week sinds de vorige herfst. In Amsterdam sloot de AEX-index vrijdagmiddag na 5 achtereenvolgende dagen met verlies ruim 5 procent lager dan een week eerder. Daarbij werd het laagste punt sinds eind november vorig jaar bereikt.

De inktzwarte stemming kwam vooral door de groeiende vrees dat de Grieken hard op weg zijn naar de uitgang van de eurozone. Dat vergroot de zorgen over Spanje en Italië en de capaciteiten van Europa om die landen wel binnen de euro te houden.

Zuidelijke landen

Uiteindelijk draaien die zorgen vooral om het gebrek aan economische groei in de zuidelijke landen van de eurozone. De bezuinigingen die in heel Europa worden doorgevoerd zetten een zware rem op hun economieën, waardoor voorlopig vooral de schuldenberg groeit.

Europese leiders spreken woensdag tijdens een informeel diner in Brussel over de zwakke Europese economie en manieren om de groei aan te zwengelen. Premier Mark Rutte gaf zondag echter al aan dat er geen concrete maatregelen van het overleg mogen worden verwacht. De leiders van de G8 benadrukten dit weekeinde al het belang van economische groei en gezonde overheidsbegrotingen. Overeenstemming over de manier waarop die doelen moeten worden gehaald, werd echter niet bereikt.

Inkoopmanagersindex

Beleggers kijken deze week met veel belangstelling naar de nieuwe inkoopmanagersindex voor de Europese economie, die donderdag verschijnt. Die voorlopige cijfers geven een eerste indruk van de economische ontwikkelingen in mei. Vorige maand wees de graadmeter nog op de sterkste achteruitgang van de afgelopen 3 jaar.

Onderzoeksbureaus Ifo en GfK komen daarnaast met nieuwe schattingen over het vertrouwen in de Duitse economie. Vrijdag verschijnt een eerste raming van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in mei.

Aan het bedrijvenfront loopt het kwartaalcijferseizoen op zijn laatste benen. In de Verenigde Staten komen de grote computerbedrijven Dell en Hewlett-Packard nog met hun resultaten, evenals ketchupproducent Heinz. Grote Nederlandse bedrijven staan niet op de rol.