AMSTERDAM – Het Spaanse Repsol heeft negen leveringen LNG ter waarde van 360 miljoen dollar aan Argentinië geschrapt. De weigering van Repsol is een gevolg van herhaaldelijke contractbreuken, zo zegt het concern.

Dit melden de Financial Times en The Wall Street Journal. Repsol wil 10,5 miljard dollar ontvangen nadat de Argentijnse overheid het olieconcern YPF, een dochterconcern van Repsol, had genationaliseerd

Naar verluidt heeft Argentinië nu 26 procent meer moeten betalen om ergens anders LNG vandaan te halen. In juni begint de winter in het Zuid-Amerikaanse land en Argentinië is voor 20 tot 30 procent afhankelijk van LNG om te voldoen aan de gasconsumptie.

Nationalisering

Deze maand ondertekende de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner de wet waarmee YPF feitelijk werd genationaliseerd. Repsol hield een belang van 7 procent over.

Volgens Fernández de Kirchner investeerde Repsol te weinig in de extra productie waardoor Argentinië veel meer moest importeren. Repsol heeft inmiddels een procedure in gang gebracht bij de Wereldbank.