NEW YORK - Wall Street is woensdagavond lager gesloten nadat Europese zorgen moesten worden afgewogen tegenover goede Amerikaanse macro-economische cijfers.

Het Griekse onvermogen om een coalitieregering te formeren en de berichtgeving dat de ECB de geldstroom naar Griekse banken zou hebben afgesloten, temperde de kooplust op Wall Street.

Sussende woorden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over Griekenland en positieve Amerikaanse macro-economische cijfers neutraliseerde daarentegen aanvankelijk het negatieve sentiment op Wall Street.

De S&P 500 daalde 0,4 procent naar 1324,81 punten. De Dow Jones zakte ruim 0,2 procent naar 12.598,55 punten en de Nasdaq eindigde 0,7 procent lager op 2.874,04 punten. Alle drie de indices sloten rond de lows van de dag. Tot een uur voor het slot noteerde de Amerikaanse indices hoger.

Woningen

De industriële productie in Amerika nam afgelopen maand toe met 1,1 procent tegenover een herziene krimp van 0,6 procent in maart. Dit was de hoogste stijging in ruim een jaar. De bezettingsgraad van de industrie steeg in april van 78,5 procent tot 79,2 procent.

Het aantal in aanbouw aangenomen woningen in april steeg meer dan verwacht met 717 duizend eenheden. Analisten gepolst door persbureau Reuters hadden gerekend op 680 duizend eenheden.

Merkel verklaarde woensdag tegenover televisiezender CNBC dat zij Griekenland in de eurozone wil houden en zelfs open staat voor stimuleringsmaatregelen voor de geteisterde Griekse economie.

Deze berichtgeving kwam nadat bronnen binnen de ECB tegenover persbureau Reuters hadden aangegeven dat de Europese Centrale Bank de geldstroom naar Griekse banken had afgesloten.

Net als in Europa stonden de banken op Wall Street onder druk. JP Morgan moest opnieuw terrein prijs geven en verloor 2 procent. Bank of Amerika sloot zelfs krap 3 procent lager.