AMSTERDAM – Zeetransportbedrijf Fairstar noemt het voorstel voor een lening van 30 miljoen dollar van branchegenoot Dockwise een ‘gifpil’ voor het bedrijf.

Voorwaarde voor de lening is dat Fairstar nieuwe aandelen uitgeeft tegen 9,30 Noorse kroon (1,22 euro), dezelfde aandelenprijs als het overnamebod van Dockwise, zo meldt Fairstar

Doordat Dockwise onlangs een belang van 55 procent in Faistar heeft opgebouwd, trok de Noorse DNB Bank de kredietfaciliteit terug voor Fairstar. Het concern is nu hard op zoek naar nieuwe kredieten.

Fairstar, met een beursnotering in Oslo, noemt de aanbieding een opportunistische poging om een plafond op de aandelenprijs van Fairstar te zetten.

Te hulp schieten

Dockwise zegt zelf Fairstar te hulp te schieten met de lening. Fairstar zegt nu dat er naar andere vormen van financiering wordt gezocht en dat het bedrijf zal voldoen aan de betalingsverplichtingen.

Onlangs keurden de aandeelhouders van Dockwise een plan goed om bijna 200 miljoen euro op te halen om een overname van Fairstar te financieren.