AMSTERDAM - SBM Offshore heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet en verdere stijging van het orderboek gerealiseerd.

 
Dat maakte de toeleverancier aan de olie-industrie woensdag bekend in een handelsupdate. SBM profiteert van het grote aantal nieuwe projecten in de olie- en gasindustrie.
 
Met betrekking tot het olieplatform Yme denkt SBM in de komende zes maanden in samenwerking met haar klant Talisman te komen tot een schema voor afronding.

SBM heeft het afgelopen jaar al honderden miljoenen euro's afgeboekt op het project, dat voortdurend vertraging opliep door technische complicaties en slechte weersomstandigheden.

Omzet

De omzet nam op jaarbasis met twaalf procent toe tot 763 miljoen dollar (601 miljoen euro). Daarmee blijft de omzet achter op de 845 miljoen dollar die analisten (geraadpleegd door ABM Financial News) verwachtten.

Volgens Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is de omzet van SBM erg afhankelijk van een of twee grote orders en kan die daarom flink afwijken van verwachtingen.

SBM maakte geen winstcijfers bekend. Over 2011 leed het bedrijf door de afschrijvingen op onder meer het Yme-project een verlies van 441 miljoen dollar.

De orderportefeuille van SBM steeg in het eerste kwartaal tot 16,7 miljard dollar. Voor 2012 rekent SBM Offshore op een omzet van 4 miljard dollar.