MADRID - De rentes op Spaanse en Italiaanse staatsleningen liepen maandag op. Hernieuwde zorgen over de gezondheid van de Spaanse bankensector en de politieke impasse in Griekenland maakten beleggers huiverig voor risicovollere beleggingen.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties steeg van 6 procent op vrijdag naar 6,2 procent. De rente op 10-jarige Italiaans schuldpapier ging van 5,7 procent op vrijdag naar 5,9 procent.

Spanje gaf maandagochtend twee kortlopende leningen uit tegen hogere rentes. Het land haalde met een 12-maandse lening 2,19 miljard euro op tegen een gemiddelde rente van 2,985 procent.

Bij de vorige veiling was de gemiddelde rente nog 2,623 procent. Een 18-maandse lening bracht 710 miljoen euro op. De gemiddelde rente steeg hier van 3,110 procent naar 3,302 procent.

Oplopende rente

De oplopende rente kan een probleem zijn voor beide landen bij toekomstige emissies. Spanje geeft donderdag drie leningen uit, waarvan er twee in 2015 aflopen en de andere in 2016.

Italië hoopt maandag 5,25 miljard euro op te halen met de verkoop van staatsobligaties. Een 3-jarige lening moet 3,5 miljard euro opleveren. De rest moet komen uit leningen die in 2020, 2022 en 2025 aflopen.

Daling

De Duitse en Nederlandse rentes zijn maandagochtend op de secundaire markt naar records echter gedaald. Dit in reactie op de aanhoudende politieke impasse in Griekenland.

In het Zuid-Europese land zijn de drie grootste partijen er nog steeds niet in geslaagd een eenheidsregering te vormen die het land in de euro moet houden.

Het rendement op de Nederlandse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar daalde van 2,03 procent naar 2,00 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro. Het rendement op een vergelijkbare Duitse lening daalt zelfs van 1,52 procent naar 1,46 procent, ook het laagste niveau sinds de invoering van de euro.