AMSTERDAM – Hedgefondsen leveren aanzienlijk meer rendement op dan aandelen, obligaties en grondstoffen, zo blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG.

De accountantsorganisatie heeft de opbrengsten over de afgelopen 17 jaar naast elkaar gelegd.

Hedgefondsen blijken na aftrek van kosten jaarlijks gemiddeld 9,07 procent op te leveren, terwijl gewone aandelen 7,18 procent aan rendement opbrengen. Obligaties en grondstoffen blijven met respectievelijk 6,25 procent en 7,27 procent nog verder achter.

Minder risicovol

Bovendien komen hedgefondsen als minder risicovol en volatiel uit de bus dan aandelen en grondstoffen. In dit opzicht blijken ze vergelijkbaar te zijn met de als relatief veilig beschouwde obligaties.

Uit het onderzoek blijkt verder dat beleggingsportefeuilles met hedgefondsen de afgelopen 17 jaar meer rendement hebben opgeleverd dan portefeuilles met de meer traditionele beleggingsproducten, bestaande uit een mix van 60 procent aandelen en 40 procent obligaties.

“Gezien het feit dat de prestaties van hedgefondsen in tegenstelling tot die van obligaties en aandelen vaak anti-cyclisch zijn, zijn ze uitermate geschikt voor risicospreiding, zeker in tijden waarin het economisch wat minder gaat”, aldus Jeroen van Nek, partner bij KPMG.

Duistere krachten

Volgens KPMG is het onterecht om hedgefondsen aan te wijzen als de “duistere krachten achter financiële rampen, zoals de kredietcrisis”.

Het grootste gedeelte van het rendement van hedgefondsen blijkt naar de belegger te gaan. Terwijl de fondsmanagers over de onderzochte periode 28 procent in hun zak staken, ging 72 procent naar de investeerder.