AMSTERDAM – CE Credit Management plaatst als eerste Nederlandse MKB-bedrijf beursgenoteerde obligaties aan het Damrak. De MKB-obligatie is vanaf 31 mei verhandelbaar.

De inschrijving start aanstaande maandag. Het gaat om een obligatielening met een maximale waarde van 10 miljoen euro. Om de beursnotering rendabel te maken, is minimaal 2,5 miljoen euro nodig. "Maar we streven natuurlijk naar die 10 miljoen", vertelt Peter Nederlof, algemeen directeur van Keijser Capital, tegen NUzakelijk.nl.

Het MKB-bedrijf dat het spits afbijt is CE Credit Management, gespecialiseerd in het beheer van particuliere vorderingen. Die markt is volgens Nederlof in Nederland goed voor zo’n 6 miljard euro.

Beweging

Als het aan Nederlof ligt, blijft het niet bij deze ene MKB-notering aan het Damrak. "We hebben mandaten van vier andere bedrijven die geïnteresseerd zijn." Namen kan hij nog niet noemen. Wel kan hij vertellen dat de eerstvolgende twee noteringen in de eerste week van juli tegelijkertijd plaatsvinden.

"Je ziet dat er een beweging gaande is om MKB-bedrijven meer toegang te verschaffen tot de openbare kapitaalmarkten. Het is een professionalisering van het onderhands geld lenen wat al jaren gebeurt."

Hij denkt dat voor groeiend MKB de door hemzelf omgedoopte ‘IBO’ (Initial Bond Offering) in de toekomst belangrijker zal worden dan de traditionele beursintroductie IPO (Initial Public Offering).

Bankkrediet

De obligatielening is een manier voor bedrijven in het MKB om geld op te halen in een tijd waarin banken niet staan te springen kredieten te verstrekken.

Nederlof gelooft dat daar markt voor is. "Aan de ene kant willen MKB’ers groeien, maar een aandelenplaatsing of -notering is voor hen vaak een te dure optie. Aan de andere kant zijn beleggers steeds vaker op zoek naar vastrentende waardes in plaats van risicovollere beleggingen zoals aandelen."

De rente op de MKB-obligaties bedraagt acht procent per jaar. Beleggers hebben ook een jaarlijks twee procent winstrecht als het bedrijf een netto positief resultaat boekt.

Ondernemerswereld

Welke beleggers zijn hierin geinteresseerd? "Dat zijn vooral directeur-grootaandeelhouders. Zij kennen de ondernemerswereld als geen ander." Ook vermogensbeheerders, rijke particulieren en kleine (sector)pensioenfondsen zouden volgens Nederlof bereid zijn geld te steken in beursgenoteerde MKB-ondernemingen.

Hij denkt ook een nieuwe categorie beleggers aan te spreken. "Beleggers met een vermogen van minder dan 100.000 euro worden door vermogensbeheerders toch een beetje met de nek aangekeken."

Onderpand

Niet alle MKB-bedrijven komen in aanmerking voor zo’n notering. "Het moeten groeiende ondernemingen zijn, die over voldoende liquide activa beschikken." Die liquide activa dienen als onderpand voor de obligatielening, als zekerheid voor de obligatiehouders. "In het geval van CE Credit Management zijn dat portefeuilles met vorderingen. Maar het kunnen bijvoorbeeld ook courante voorraden zijn", licht Nederlof toe.

De obligaties worden vervolgens door een aparte entiteit uitgegeven in plaats van door de BV zelf. "Daardoor drukken ze niet zwaar op de balans van het bedrijf. Voor investeerders betekent het dat zij het onderpand voor zichzelf hebben en niet hoeven te delen met bijvoorbeeld banken en aandeelhouders."

Van de MKB-bedrijven is een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) goedgekeurd prospectus beschikbaar. Het prospectus van CE Credit Management wordt maandag voorbeurs openbaar gemaakt.

Mogelijkheden om het instapbedrag van 2,5 miljoen euro te verlagen zodat er in de toekomst meer (kleinere) bedrijven in aanmerking komen, worden nog bekeken.