ROME - Italië heeft vrijdag 10 miljard euro opgehaald met korte leningen. De rente die daarover moet worden betaald lag aanzienlijk lager dan bij de vorige vergelijkbare veiling.

De Italiaanse overheid haalde 7 miljard euro op met leningen voor 1 jaar. Het gemiddelde rendement kwam hierbij uit op 2,34 procent, tegen 2,84 procent bij een veiling vorige maand. Leningen die over 3 maanden aflopen brachten 3 miljard euro op, tegen 0,87 procent rente. Hierover moest bij de vorige veiling nog 1,25 procent rente worden betaald.

Het was de eerste obligatieveiling van Italië sinds de uitslag van de Griekse verkiezingen afgelopen zondag olie op het vuur van de schuldencrisis gooide.

Rente

De rente op bestaande Italiaanse 10-jaarsobligaties lag vrijdag op circa 5,7 procent. Dat was even hoog als een dag eerder. Die rentestand is een belangrijke graadmeter voor het vertrouwen van beleggers in de schulden van een land. Een stijging van de rente wijst op een afname van het vertrouwen.

De Spaanse rente schommelde vrijdag rond 6 procent. Beleggers zijn in afwachting van de maatregelen voor de Spaanse bankensector die de regering later vandaag presenteert.