TOKIO - De Japanse autofabrikant Nissan heeft vorig jaar een nettowinst van ruim 341 miljard yen (3,3 miljard euro) gemaakt, 7 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. Het concern versloeg daarmee zijn eigen prognose, waarbij het was uitgegaan van een nettowinst van 290 miljard yen.

De winst werd gemaakt bij een recordomzet van 9,41 biljoen yen, een stijging met 7,2 procent. De op een na grootste autofabrikant van Japan verwacht voor het lopende boekjaar een nettowinst van 400 miljard yen bij een omzet van 10,3 biljard yen.

Nissans resultaten zijn opmerkelijk, gezien de aardbeving en de daaruit volgende kernramp die Japan vorig jaar maart troffen.

De tsunami en het ongeluk met de kernreactor in Fukishima hadden als gevolg dat Nissan en andere autofabrikanten tijdelijk de productie moesten terugschroeven en fabrieken moesten sluiten wegens een tekort aan stroom en onderdelen.

Die gang van zaken en de dure yen hebben Nissan veel minder geraakt dan de concurrenten Honda en Toyota, die allebei recentelijk een terugvallende winst rapporteerden.