TOKIO - Het Japanse elektronicaconcern Panasonic heeft een recordverlies van 9,67 miljard dollar (7,5 miljard euro) geleden in het gebroken boekjaar, dat loopt tot met maart. Het bedrijf werd getroffen door valutaproblemen, natuurrampen en harde concurrentie van buitenlandse rivalen.

De Japanse gigant verwacht het huidige boekjaar echter weer winst te maken, zo meldde het bedrijf vrijdag. Het is bezig met een grondige reorganisatie en ontslagronde.

Het bedrijf uit Osaka rekent op 626 miljoen dollar nettowinst in het gebroken boekjaar, dat loopt tot en met maart 2013. Panasonic had over het boekjaar 2011 nog een winst van 74 miljard yen geboekt.

''Het verlies komt vooral door prijsdalingen en de koers van de yen boven op lagere verkoop door de Japanse aardbeving en de overstroming in Thailand'', zei het bedrijf in een verklaring. ''Hoewel enkele risico's voortduren, wordt verwacht dat de wereldeconomie langzaam herstelt in het boekjaar 2013."

Vrijdag daalden de aandelen van Panasonic op de beurs van Tokio wegens het verlies. De koers staat daardoor historisch laag.

Panasonic heeft een vestiging in Den Bosch, waar sinds april 2011 de marketing en sales voor de gehele Benelux worden aangestuurd. Het is onderdeel van Panasonic Marketing Europe GmbH in Wiesbaden.