AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag na een opleving in de middaghandel overwegend hoger gesloten.

De handel kreeg steun van een sterk cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Eerder op de dag was juist sprake van rode cijfers op de koersenborden door de aanhoudende onrust rond Griekenland en Spanje.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,34 punten (0,8 procent) hoger op 305,28 punten. De MidKap-index steeg 2,62 punten (0,5 procent) tot 499,20 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 1 procent. Parijs daalde echter een fractie.

Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in mei naar het hoogste niveau gestegen in meer dan 4 jaar, aldus cijfers van de Universiteit van Michigan. Amerikanen zijn vooral positiever geworden over de arbeidsmarkt.

Spanje

De beurs in Madrid daalde 0,7 procent. De Spaanse regering wil dat de banken in het land nog eens 30 miljard euro opzij zetten voor verliezen op leningen aan de vastgoedsector. Daarnaast bleek uit de zogenoemde lenteprognose van de Europese Commissie dat Spanje de begrotingsdoelstelling niet zal halen.

In Athene zakte de beurs 4,5 procent. De Griekse conservatieven zijn bereid deel te nemen aan een coalitie met de socialistische partij Pasok. De formatie hangt nu af van deelname van de partij Democratisch Links.

In de AEX behoorde bank en verzekeraar ING tot de dalers met een min van 0,9 procent en Aegon zakte 1,2 procent. De vastgoedbedrijven Corio en Eurocommercial Properties, die kwartaalcijfers naar buiten brachten, boekten winsten van 2,8 en 3,5 procent.

Shell

Shell steeg 0,5 procent. Het olieconcern bevestigde dat Qatar een belang heeft genomen in het bedrijf. Over de omvang van het belang werden geen mededelingen gedaan. Volgens mediaberichten gaat het om een belang van 3 tot 5 procent.

Arseus behoorde met een winst van 6,8 procent tot de sterkste stijgers op het Damrak. Volgens de Belgische krant De Tijd heeft investeringsfonds Cinven interesse in de medisch toeleverancier.

In Parijs zakte Crédit Agricole 1 procent. De Franse bank heeft een groot deel van zijn winst in het afgelopen kwartaal zien verdampen door 940 miljoen euro aan afschrijvingen op Griekse bezittingen.

De euro was 1,2932 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 96,80 dollar per vat en Brentolie daalde 0,2 procent tot 112,50 dollar per vat.