NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen maakten donderdag een einde aan een reeks van zes verliesdagen op rij. Koopjesjagers sloegen hun slag waardoor de graadmeters licht omhoog gingen.

Onzekerheid over Griekenland en de economische vooruitzichten in eigen land hielden de winsten echter beperkt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 12.855,04 punten. De breder samengestelde S&P 500-index klom 0,3 procent tot 1357,99 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq noteerde vrijwel vlak op 2933,64 punten.

De Nasdaq werd gedrukt door teleurstelling over Cisco Systems. De toonaangevende fabrikant van netwerkapparatuur kwam een dag eerder weliswaar met beter dan verwachte cijfers, maar gaf tegenvallende vooruitzichten.

Cisco Systems

Zelf werd Cisco Systems meer dan 10 procent minder waard. Bovendien geldt het bedrijf vanwege zijn omvang als graadmeter van hoe het ervoor staat met de grootste economie ter wereld.

Geruststellende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaven tegenwicht. Voorbeurs werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week iets is gedaald. Het aantal aanvragen was bovendien lager dan economen in doorsnee hadden voorspeld.

Griekenland

Ook de laatste ontwikkelingen rond Griekenland hadden een positief effect. Waar eerder deze week nog de vrees bestond dat na de verkiezingen van afgelopen weekeinde partijen aan de macht zouden komen die een einde willen maken aan het hervormingsbeleid dat het Zuid-Europese land onder de vorige regering voerde, lijkt dat gevaar nu afgenomen.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,2945 dollar, tegen 1,2955 bij het slot van de beurshandel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 96,85 dollar, terwijl die van een vat Brentolie daalde met 0,6 procent tot 112,55 dollar.