AMSTERDAM - De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft een belang van tien procent in KPN genomen, blijkt uit een registermelding bij de Nederlandse beurswaakhond AFM.

De aankoop van de KPN-aandelen vond plaats voor het bod van het Mexicaanse América Móvil, dat 28 procent van KPN in handen wil krijgen.

De aankoop vond plaats op 4 mei, dus enkele dagen voordat América Móvil zijn bod van 8 euro per aandeel op 28 procent van KPN uitbracht. Partijen zijn verplicht bij de AFM melding te doen van een transactie, als ze een belang van meer dan vijf procent nemen in een beursgenoteerd bedrijf.

Winst

Als Morgan Stanley zijn aandelen nu weer van de hand zou doen, zou de bank een winst van miljoenen euro's boeken. Op 4 mei was het aandeel KPN gemiddeld minder dan 6,50 euro waard.

Dankzij het bod van América Móvil, dat bereid is acht euro per aandeel neer te tellen voor een belang in KPN, is de koers inmiddels gestegen naar 7,62 euro op donderdagochtend.

Morgan Stanley is nu de grootste aandeelhouder in KPN, na Capital Research & Management, dat 15 procent van het telecombedrijf bezit. Het belang van America Movil staat vooralsnog op 4,8 procent.