AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten hebben donderdag, na een week van hoofdzakelijk verliezen, de weg omhoog weer gevonden.

In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van verzekeraar Aegon, staalconcern ArcelorMittal en baggeraar Boskalis goed ontvangen. De zorgen over Griekenland en Spanje werden daardoor naar de achtergrond gedrongen.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent hoger op 302,94 punten. De MidKap-index steeg 1,3 procent tot 496,58 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs klommen 0,3 tot 0,7 procent. De beurs in Madrid poetste met een sprong van 3,4 procent de forse verliezen van een dag eerder weg.

Griekenland

Europese beleggers zijn wat optimistischer over de goede afloop van de politieke crisis in Griekenland. Daar wisten de partijen die de afgelopen tijd werk maakten van hervormingen die nodig zijn om het land uit het financiële moeras te trekken, bij de verkiezingen geen meerderheid te behalen.

Eerder deze week bestond de vrees dat partijen die tegen verdere bezuinigingen zijn, een coalitie zouden smeden. Daarmee zou de bodem zijn weggeslagen onder alle internationale inspanningen om Griekenland te redden van een bankroet en een exit uit de eurozone. Dat doemscenario lijkt echter uit beeld te zijn verdwenen.

Aegon

In de AEX voerde Aegon de stijgers aan met een plus van 10,1 procent. De verzekeraar boekte in het afgelopen kwartaal aanzienlijk meer winst dan een jaar eerder, dankzij belastingmeevallers en een hogere waardering van bezittingen. Boskalis werd 4,3 procent meer waard, nadat de baggeraar een lichte omzetgroei over het eerste kwartaal had bekendgemaakt.

ArcelorMittal won 2,4 procent. Het bedrijfsresultaat van het staalbedrijf viel hoger uit dan verwacht. De resultaten van roestvrijstaalproducent Aperam vielen echter tegen. Het aandeel stond onderaan met een min van 5,6 procent.

Vastgoedmarkt

In de MidKap brachten BAM en Heijmans de kwartaalcijfers naar buiten. De bouwbedrijven lieten daarbij weten dat de omstandigheden op de Nederlandse vastgoedmarkt in het eerste kwartaal verder zijn verslechterd. De resultaten werden na enige twijfel toch goed ontvangen. BAM behoorde met een winst van 5,1 procent tot de grootste stijgers in de MidKap en Heijmans klom 1,8 procent.

De euro was 1,2955 dollar waard, tegen 1,2950 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 96,96 dollar per vat en die van Brentolie daalde 0,5 procent tot 112,63 dollar per vat.