BUNNIK - De omstandigheden op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn in het eerste kwartaal verder verslechterd. Daarnaast was er in de sectoren bouw, techniek en infra sprake van volume- en margedruk. Dat maakt BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, donderdag bekend.

De nettowinst bedroeg 5,1 miljoen euro, circa 75 procent minder dan de 20,1 miljoen euro die in het eerste kwartaal van 2011 werd geboekt. De omzet daalde van 1,6 miljard euro tot 1,55 miljard euro.

De winst is aanzienlijk lager dan de 11,4 miljoen euro waarop analisten in doorsnee rekenden. De marktvorsers voorzagen daarnaast een omzet van 1,58 miljard euro.

Zorgelijk

Bestuursvoorzitter Nico de Vries bestempelde de situatie op de Nederlandse woning- en commerciële vastgoedmarkt als ''zorgelijk.'' BAM verkocht 619 woningen in vergelijking met 662 stuks een jaar eerder. Het aantal transacties werd sterk beïnvloed door verkopen van goedkopere studentenappartementen en verkopen aan institutionele kopers, aldus BAM.

BAM schreef in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's af op vastgoed en waarschuwde donderdag voor mogelijke verdere ingrepen.

''De economische en politieke ontwikkeling in Nederland sinds het einde van het kwartaal zouden ertoe kunnen leiden dat BAM is genoodzaakt om nog voorzichtigere aannames te hanteren in de waardering van de Nederlandse vastgoedportefeuille.''

Ierland

De situatie op de vastgoedmarkten in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van Zuidoost-Engeland, bleef ongunstig. In België zette BAM een goede prestatie neer.

In de sectoren bouw en techniek daalde de winstmarge als gevolg van hevige concurrentie. In het eerste kwartaal van 2011 profiteerde BAM nog van hogere marges op projecten die enkele jaren geleden werden aangenomen. BAM verwacht dat het aantal nieuwe klussen dat in de markt gezet wordt gering zal zijn en dat de felle concurrentie zal aanhouden.

BAM gaf vanwege de economische en politieke onzekerheden geen concrete prognose voor heel 2012, maar stelde wel vertrouwen te hebben in de toekomst.