DEN HAAG - PostNL is iets zwakker aan 2012 begonnen dan verwacht. Dat liet het postbedrijf dinsdag weten bij de presentatie van de resultaten van het eerste kwartaal.

PostNL zag de omzet vorig kwartaal met 4 procent dalen tot ruim 1 miljard euro. Dit kwam mede door een krimp van de Nederlandse postmarkt met ruim 5 procent. Die ontwikkeling voldeed aan de verwachtingen van het bedrijf. Het bedrijfsresultaat (ebitda) zakte bijna 3 procent tot 145 miljoen euro.

De winst van PostNL verbeterde aanzienlijk tot 641 miljoen euro, tegen 69 miljoen euro een jaar eerder. Die stijging kwam door het overnamebod van UPS op TNT Express. Die zorgde voor een sterke stijging van de beurskoers van TNT, waarin PostNL een belang heeft van 29,9 procent. Dat belang werd in de boeken van het postbedrijf opgewaardeerd met 570 miljoen euro.

Zonder die plus resteerde een winst van 70 miljoen euro, tegen 69 miljoen euro in de eerste 3 maanden van 2011.

Reorganisatie

Het postbedrijf bevindt zich in een grote reorganisatie, waarbij het hele sorteerproces wordt gecentraliseerd en alle postbodes worden vervangen door bezorgers die in deeltijd werken.

PostNL schortte die reorganisatie afgelopen kwartaal tijdelijk op, omdat de veranderingen voor onverwacht grote problemen zorgden. Het bedrijf vertrouwt er echter nog altijd op dat de operatie uiteindelijk de beloofde kostenvoordelen zal opleveren.

Het bedrijf praat de komende 8 tot 10 weken met de ondernemingsraad (or) over de verdere fasering van de reorganisatie. Dat zei financieel directeur Jan Bos dinsdag in een toelichting op de kwartaalcijfers van het postbedrijf.

PostNL boekte afgelopen kwartaal opnieuw groei op de buitenlandse markten waar het actief is en bij het bezorgen van pakjes in Nederland. Het bedrijf bevestigde zijn verwachtingen voor 2012. Het gaat uit van een kleine krimp van de Nederlandse postmarkt en aanhoudende groei bij de pakjes en in het buitenland.