HEERLEN - De vitaminetak van DSM, Nutrition, is ook in het eerste kwartaal van 2012 het paradepaardje van de onderneming gebleken.

Ondanks de hoge stand van de Zwitserse frank, waar Nutrition last van heeft, presteerde de divisie 'uitstekend' in de eerste drie maanden van het jaar, zo liet DSM dinsdag weten.

Ook over de andere onderdelen van het bedrijf toonde DSM zich tevreden. Het bedrijfsresultaat van de hele onderneming kwam met 200 miljoen euro weliswaar 6 procent lager uit dan vorig jaar, maar dat was voornamelijk het gevolg van een verwachte daling in het onderdeel Polymer Intermediates dat vorig jaar een recordkwartaal beleefde.

De omzet bedroeg zo'n 2,3 miljard euro, iets hoger dan vorig jaar en boven de verwachting van analisten. Ook de nettowinst overtrof met 145 miljoen euro de verwachting van marktvorsers maar lag lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Voorzichtig optimistisch

Topman Feike Sijbesma liet in een toelichting weten ''voorzichtig optimistisch'' te zijn over heel 2012, ondanks de onzekere macro-economische situatie. Vooral in Europa blijven de vooruitzichten ongewis. In de VS was aan het begin van het jaar sprake van een sterk economisch momentum, maar is het nu onduidelijk of dat zal worden doorgezet, aldus DSM.

In China profiteert DSM met name van het aantrekken van de binnenlandse markt. De lichte afzwakking van de economische groei, die nog steeds veel hoger ligt dan in andere delen van de wereld, raakt DSM relatief weinig, aldus Sijbesma.

De onderneming meldde verder nieuwe kostenbesparende programma's voor te bereiden.