TOKIO - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, is de beurs maandag fors lager gesloten. Beleggers vreesden dat door de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland de aanpak van de eurocrisis in gevaar komt.

De Nikkei eindigde 2,8 procent lager op 9119,14 punten. Dat is het laagste niveau in 3 maanden. De index was vorige week donderdag en vrijdag gesloten vanwege nationale feestdagen.

In Frankrijk won de socialist François Hollande de presidentsverkiezingen. De nieuwe president riep in zijn verkiezingscampagne op om de economische groei in het land aan te jagen, in plaats van grote bezuinigingen om daarmee het tekort van het land in te perken. Hij wil daarom onderhandelen over het Europese stabiliteitspact dat de begrotingstekorten aan banden moet leggen.

Griekenland

In Griekenland betaalden de huidige coalitiepartners, Nieuwe Democratie en Pasok, de tol voor de draconische bezuinigingen. De traditioneel grootste partijen van het land behaalden tijdens de verkiezingen geen meerderheid.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen maandag ook flink omlaag. Het sentiment op de Aziatische beursvloeren was al fragiel, omdat marktpartijen een teleurstellend Amerikaans cijfer over de banengroei van vrijdag verwerkten.

In Seoul verloor de Kospi 1,6 procent en in Hongkong zakte de Hang Seng 2,7 procent in de middaghandel. De All Ordinaries in Sydney daalde 2,2 procent.