AMSTERDAM - De prijs van een vat olie zal in 2014 dalen naar honderd dollar. De prijzen van veel metalen stijgen de komende jaren nog wel, door aanhoudende vraag uit China. 

Dat concluderen grondstofanalisten van ABN Amro in een woensdag gepubliceerd rapport. Op dit moment is de spotprijs voor een vat Noordzee-olie op bijna 120 dollar.

De onderzoekers van de bank stippen aan dat de olieprijs voor een belangrijk deel zo hoog ligt vanwege de spanningen rond het Iraanse atoomprogramma.

De verwachte stijging van het olieaanbod doordat onder meer de Verenigde Staten en Saudi-Arabië hun productie opvoeren, doet in combinatie met een aanhoudend zwakke vraag uit Europa de rest.

Metalen

De prijzen van de meeste metalen blijven volgens de analisten de komende jaren licht stijgen. Vooral aluminium en zink, metalen die veel in de bouw en auto-industrie worden gebruikt, stijgen naar verwachting in prijs.

"Ruim veertig procent van de vraag naar die metalen komt uit China", zegt onderzoeker Casper Burgering.

"Daar worden de komende vijf jaar 26 miljoen woningen gebouwd, en ook de vraag naar auto's blijft er stijgen", verklaart Burgering de verwachte prijsontwikkeling.

Staalsector

Alleen de prijs van staal daalt de komende jaren verder. De staalsector kampt al jaren met overcapaciteit doordat de productie in China het afgelopen decennium veel harder is gestegen dan de vraag.