NEW YORK - Een hoopgevend cijfer over de activiteit van de industrie in de Verenigde Staten in april stuwde dinsdag de koersen op Wall Street.

De angst onder beleggers dat de economie van de VS gaat afzwakken nam af en de Dow-Jonesindex sloot op de hoogste stand sinds eind 2007.

De hoofdindex op Wall Street eindigde 0,5 procent hoger op 13279,32 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,6 procent bij tot 1405,82 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot 0,1 procent hoger.

Cijfers van het Amerikaanse Institute of Supply Management (ISM) wezen uit dat de Amerikaanse industrie in april harder is gegroeid dan in de maand daarvoor. De inkoopmanagersindex steeg naar een stand van 54,8 in april van 53,4 in maart. Economen hadden gerekend op een stand van 53.

Verrassing

''Een grote verrassing'', aldus een Amerikaanse analist. Uit onder meer Chicago, New York en Philadelphia kwamen eerder juist tegenvallende berichten over de industrie.

De vreugde over het ISM-cijfer werd iets getemperd doordat de bouwuitgaven in de VS in maart nauwelijks bleken te zijn toegenomen. De uitgaven stegen met 0,1 procent, terwijl vooraf werd gerekend op een stijging met 0,5 procent.

Farmareus Pfizer was een van de meest in het oog springende fondsen. Het concern zag de winst in het eerste kwartaal met 19 procent dalen. Het bedrijf had last van goedkope versies van kaskraker Lipitor, een middel tegen te hoog cholesterol, waarop het patent eind vorig jaar afliep. Op de beurs sloot Pfizer 0,7 procent lager.

Chesapeake

Gasproducent Chesapeake steeg 6,3 procent na het bekendmaken van een bestuurswissel.

De euro was 1,3236 dollar waard tegen 1,3222 bij het sluiten van de beurs in Londen op dinsdag. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie steeg met 1,1 procent tot 106,00 dollar. Brentolie ging 0,1 procent omhoog tot 119,64 procent.