AMSTERDAM - De beurzen op het Europese vasteland hielden de deuren dinsdag gesloten vanwege de viering van de Dag van de Arbeid. Ook in Amsterdam lag de beurshandel stil. Alleen op de beurs in Londen werd dinsdag gehandeld.

De FTSE-index begon de handelsdag 0,2 procent in de plus en sloot met een winst van 1,3 procent. De handel reageerde positief op het meevallende cijfer dat in de middag bekend werd gemaakt door het Amerikaanse Institute for Supply Managers.

De activiteit in de Amerikaanse industrie bleek in april harder te zijn gegroeid dan in de maand daarvoor. Ook overtrof de groei de verwachting van economen.

Het cijfer deed ook de stemming op Wall Street goed. De Dow-Jonesindex noteerde bij het sluiten van de Londense beurs 0,7 procent hoger. Nasdaq en S&P 500-index stonden 1,1 procent hoger.

Maandag

Maandag sloten de Amerikaanse en Europese beurzen nog met verlies, nadat slecht nieuws over de Spaanse economie de zorgen over de schuldencrisis had aangewakkerd.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent lager op 308,30 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven daalde ook 0,8 procent, tot 511,89 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,6 en 1,6 procent achteruit.

De euro was dinsdagmiddag 1,3222 dollar waard, tegen 1,3232 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.