ZEEWOLDE - Sportautofabrikant Spyker heeft in 2011 een nettowinst behaald van 16,2 miljoen euro, dankzij een eenmalige bate van 53,7 miljoen euro uit het faillissement van het voormalige Zweedse dochtermerk Saab Automobile. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het voormalige Swedish Automobile.

Het operationeel resultaat bedroeg 13,8 miljoen euro negatief. Het eigen vermogen kwam uit op 151,2 miljoen euro negatief. Saab vroeg in december vorig jaar faillissement aan. Saab werd begin 2010 overgenomen door het toenmalige Spyker Cars, dat zijn naam daarna veranderde in Swedish Automobile. Inmiddels heet het bedrijf Spyker.

Spyker liet verder weten dat het bedrijf een sterk orderboek en veelbelovende groeiperspectieven heeft. Spyker wil het aantal werknemers bij de fabriek in Zeewolde uitbreiden. De onderneming wil dit jaar 30 tot 40 auto's van het nieuwe model C8 Aileron bouwen, die allemaal al zijn verkocht. De eerste C8 Aileron werd in de eerste week van april aan de klant geleverd.

Aandelen

Topman Victor Muller van Spyker heeft nu een stemrechtbelang in het bedrijf van meer dan 30 procent. Hij wil dit voor 17 mei verminderen, zodat hij niet een verplicht bod hoeft te doen op alle aandelen Spyker.