AMSTERDAM - Fietsconglomeraat Accell heeft de Britse fietsfabrikant Raleigh Cycle overgenomen, zo meldt het bedrijf donderdag.

Accell betaalt 60 miljoen euro voor het 125 jaar oude Britse fietsmerk. Behalve in Groot-Brittannië heeft Raleigh ook een stevige positie op de Amerikaanse fietsenmarkt.

Raleigh voegt volgens Accell-bestuurder René Takens "een sterk traditioneel en wereldwijd merk met een rijke historie aan onze merkenportefeuille toe".

Accell waardeert Raleigh op een ondernemingswaarde, inclusief schuld, van circa 78 miljoen euro. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Duitse mededingingsautoriteiten en zal waarschijnlijk eind mei plaatsvinden.

Wereldwijd

Het van oorsprong Britse Raleigh heeft productie- en distributievestigingen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada. Ook heeft Raleigh wereldwijde licentie-activiteiten en een inkoopvestiging in Taiwan.

Het bedrijf telt circa 430 werknemers en draaide in 2011 een omzet van ruim 260 miljoen dollar (195 miljoen euro). Vorig jaar verkocht Raleigh ongeveer 850.000 fietsen.

Het 125 jaar oude Raleigh heeft een roemruchte geschiedenis in de wielersport. In 1980 won Joop Zoetemelk van de wielerploeg TI-Raleigh van Peter Post de Tour de France. Ook Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper, Henk Lubberding en Jan Raas maakten deel uit van de TI-Raleigh-ploeg.