Shell profiteert van hogere productie

DEN HAAG - Shell heeft de winst in het eerste kwartaal weten op te voeren dankzij onder meer een hogere productie en gestegen olieprijzen. Dat blijkt uit de resultaten die het olie- en gasconcern donderdag bekendmaakte.

De nettowinst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten steeg met 16 procent tot 7,23 miljard dollar. De ccs-winst, de maatstaf die zowel Shell als analisten hanteren, viel hoger uit dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op 6,62 miljard dollar.

De nettowinst kwam uit op 8,7 miljard dollar, een afname van 1 procent op jaarbasis. Shell verhoogt het kwartaaldividend van 0,42 dollar per aandeel naar 0,43 dollar. De omzet in het eerste kwartaal bedroeg 119,9 miljard dollar, 10 miljard dollar meer dan een jaar eerder.

Projecten

Shell voerde de productie op dankzij het op stoom komen van projecten waarin de afgelopen jaren fors werd geïnvesteerd. Opgeschoond voor onder meer de verkoop van onderdelen steeg de productie met 4 procent tot 3,552 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Analisten rekenden hier gemiddeld op 3,491 miljoen vaten. De prijs van een vat Brentolie was gemiddeld 118,60 dollar tegen 105,43 dollar een jaar eerder.

Het ging het concern niet overal voor de wind. Volgens bestuursvoorzitter Peter Voser blijven de omstandigheden op de Noord-Amerikaanse aardgasmarkt en in downstream lastig. Downstream omvat raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie