CUPERTINO - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2012 35,1 miljoen iPhones verkocht en 11,8 miljoens iPads. 

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

De verkoop van iPhones steeg daarmee met 88 procent, maar de groei voor de iPad was nog groter: 151 procent. Dit zorgde dan ook voor een omzet van 39,2 miljard dollar (29,7 miljard euro). Flink hoger dan de verwachte 36,8 miljard dollar.

Er werd in het afgelopen kwartaal bovendien 11,6 miljard winst gedraaid.

Tim Cook, CEO van Apple, toonde zich erg enthousiast over de aanhoudende groei van de iPadverkoop. Ook liet hij weten dat Apple zich steeds meer inzet om de tablet ook op de zakelijke markt tot een groot succes te maken.

Nieuwe iPad

''We zijn ontzettend blij met een verkoop van ruim 35 miljoen iPhones en bijna 12 miljoen iPads. De nieuwe iPad kent een geweldige start en dit jaar zul je veel meer zien van de innovatie die alleen Apple kan leveren'', aldus Cook.

Apple maakte niet bekend welke invloed de nieuwe iPad precies op de totale verkoopcijfers heeft gehad. Dat product werd begin maart onthuld en later werd bekend dat er in het openingsweekend al drie miljoen exemplaren verkocht waren.

Geen record

De iPhone- en iPadverkoop leverde in de eerste drie maanden van 2012 geen record op. In de laatste drie maanden van 2011 werden namelijk 37 miljoen iPhones en ruim 15 miljoen iPads verkocht.

Het verschil is te verklaren door de feestdagen waardoor de verkoop gebruikelijk een stuk hoger is dan in januari, februari en maart. De verkoop van iPods daalde overigens met 15 procent tot 7,7 miljoen.

Aandeel

Apple verwacht voor dit lopende kwartaal een omzet van 34 miljard dollar. Het aandeel Apple ging in de elektronische handel nabeurs met ruim 5 procent omhoog.

Het aandeel is in de afgelopen weken flink in waarde gedaald door zorgen over een afzwakkende verkoop. Het aandeel noteerde dinsdag 560 dollar.

Eerder deze maand werd in de tussentijdse handel nog een record bereikt van 644 dollar. Apple is 's werelds duurste beursgenoteerde bedrijf met een waarde van circa 533 miljard dollar.