CHICAGO - De Amerikaanse industriële concerns 3M en United Technologies hebben in het eerste kwartaal meer winst geboekt dan verwacht. Dat bleek uit de resultaten die de twee bedrijven, die wegens hun brede productaanbod gelden als barometers van de Amerikaanse economie, dinsdag publiceerden.

3M, fabrikant van bijvoorbeeld zelfklevende memobriefjes, plakband en elektronische componenten, kon een winststijging van 4 procent overleggen tot 1,12 miljard dollar (850 miljoen euro). De omzet steeg naar 7,5 miljard dollar.

De winst per aandeel kwam uit op 1,59 dollar, waar analisten gemiddeld uitgingen van 1,49 dollar. 3M profiteerde van een groeiende vraag naar zijn producten vanuit de transportsector. Het bedrijf verhoogde de verwachtingen voor het lopende jaar.

United Technologies

United Technologies, dat onder meer liften, airconditioners en vliegtuigmotoren maakt, zag de winst uit doorlopende activiteiten met bijna een vijfde stijgen tot 1,26 miljard dollar (955 miljoen euro), bij een omzet van 12,4 miljard dollar.

Per aandeel bedroeg de winst 1,31 dollar, tegen een gemiddelde analistenverwachting van 1,20 dollar. Daarbij zijn de resultaten van drie divisies die het bedrijf in de etalage heeft staan overigens niet meegeteld. United Technologies zit midden in een grootscheepse reorganisatie.