Staat haalt 2 miljard euro op

AMSTERDAM - De Nederlandse overheid heeft dinsdag 2 miljard euro opgehaald met de veiling van staatsleningen. Daarmee viel de opbrengst binnen de verwachtingen. De Staat mikte op 1,5 tot 2,5 miljard euro.

Een 2-jarige lening bracht 1 miljard euro op, tegen een gemiddeld rendement van 0,52 procent. Met een 25-jarige lening werd 995 miljoen euro opgehaald. De rente op deze obligaties kwam uit op 2,78 procent.

Dekundigen noemden de veiling positief. ''Ik ben behoorlijk tevreden'', zei marktstrateeg Lyn Graham-Taylor van Rabobank. ''De rente is wat gestegen, omdat de markt wel vindt dat Nederland een probleem heeft met het oog op de verkiezingen. Maar men vindt de basis van Nederland sterk.''

Resultaat

''Een goed resultaat onder deze omstandigheden'', concludeerde een obligatiehandelaar, die anoniem wenste te blijven. Vooral de opbrengst op de lange lening was volgens hem een sterk teken.

Lyn-Taylor vond de opbrengst op de lange lening daarentegen mager.''Maar dat is geen ramp, gezien de grootste onrust voor een Nederlandse obligatieveiling in jaren.''

De obligatieveiling werd internationaal met argusogen bekeken. De uitgifte vormde de eerste test voor Nederland op de financiële markten sinds het mislukte Catshuisoverleg, dat tot omvangrijke bezuinigingen had moeten leiden.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie