Wall Street sluit overwegend hoger

NEW YORK - De beurzen in New York zijn vrijdag overwegend hoger gesloten.

Meevallende bedrijfsresultaten van toonaangevende bedrijven als Microsoft, General Electric en McDonald's zorgden voor voorzichtig optimisme bij beleggers op Wall Street.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 65,16 punten (0,5 procent) hoger op 13.029,26 punten.

De breed samengestelde S&P 500 klom 1,61 punten (0,1 procent) tot 1378,53 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq daalde 7,11 punten (0,2 procent) tot 3000,45 punten.

Microsoft klom 4,5 procent. Het Amerikaanse softwareconcern liet donderdag na de slotbel weten in het afgelopen kwartaal een recordomzet te hebben behaald. Chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) kwam donderdag nabeurs ook met cijfers, maar daalde 2,6 procent.

General Electric

Het industriële conglomeraat General Electric steeg 1,2 procent na publicatie van kwartaalcijfers. De winst en de omzet vielen lager uit dan een jaar eerder, maar waren wel beter dan analisten hadden verwacht. Conglomeraat Honeywell verhoogde de verwachtingen voor dit jaar en steeg 2,4 procent.

McDonald's klom 0,7 procent. Het Amerikaanse fastfoodconcern heeft in het eerste kwartaal een hogere winst en omzet behaald. Vooral in de Verenigde Staten zaten de verkopen in de lift.

Schlumberger

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger won 2,7 procent. De resultaten over het afgelopen kwartaal vielen beter uit dan verwacht. De producent van Huggies en Kleenex, Kimberly-Clark, presteerde eveneens beter dan verwacht en won 1,6 procent.

Beleggers hielden ook het overleg bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington in de gaten. Het IMF wil 400 miljard dollar aan extra middelen hebben om de economische crisis te bestrijden. Volgens het IMF is al meer dan 430 miljard dollar aan extra fondsen toegezegd.

De euro noteerde 1,3214 dollar, tegen 1,3210 dollar aan het einde van de handel in Europa. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 103,61 dollar per vat en Brent klom 0,7 procent.

Tip de redactie