Beurzen omlaag door Frankrijk

AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn donderdag lager gesloten. Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt en geruchten over een mogelijke verlaging van de kredietstatus van Frankrijk, bepaalden de stemming.

Een nieuwe succesvolle Spaanse obligatieveiling woog daar niet tegenop.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 1 procent op 306,76 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 518,63 punten.

De beurs in Parijs verloor 2,1 procent. Handelaren repten van een vaag gerucht over een aanstaande verlaging van de Franse kredietwaardering. De beurs in Frankfurt zakte 0,9 procent en die in Londen 0,7 procent.

Positief

De handelsdag begon positief. Verscheidene bedrijven kwamen met meevallende kwartaalcijfers en Spanje stelde voor de tweede keer deze week de markt gerust met een succesvolle veiling van staatspapier.

Ditmaal ging het om leningen met looptijden van 2 en 10 jaar, die zonder moeite aan de man werden gebracht. Wel steeg de rente, maar daar hielden beleggers al rekening mee.

In Amsterdam sloot AkzoNobel 1,8 procent in de min. De troebele vooruitzichten van de verffabrikant, die eerder op de dag nog op winst had gestaan dankzij meevallende resultaten, joegen beleggers schrik aan. Diervoederproducent Nutreco, die ook kwartaalcijfers publiceerde, won 0,4 procent.

Respol

In Madrid stond de koers van olieconcern Respol opnieuw onder druk als gevolg van de voorgenomen nationalisatie van zijn Argentijnse dochter YPF. Het aandeel daalde 4,8 procent. In Helsinki was mobieltjesmaker Nokia de gebeten hond. Het bedrijf werd 3,6 procent minder waard nadat het de markt onaangenaam had verrast met een kwartaalverlies van ruim 1 miljard euro.

De euro noteerde een koers van 1,3120 euro. Een dag eerder werd de Europese munt voor 1,3110 dollar verhandeld. Voor een vat Amerikaanse olie moest op de termijnmarkt 102,79 dollar worden afgerekend, een stijging van 0,1 procent. Brentolie werd 0,2 procent duurder en kostte per vat 118,25 dollar.

Tip de redactie